Sunday, August 22, 2010

students oh students...

Salam. 3 minggu ni kebelakangan ni memang sungguh sibuk. Terasa macam terkejar-kejar ke sana sini. Mana nak prepare utk class, PENASIHAT utk persatuan student2, consultation hour utk student2, replacement class utk raya, event LPPKP dan KI utk UiTM dan masalah student yang x pernah abis setiap hari. Ada-ada saje karenah student yang menambah rencah resepi hidup perjalanan lecturer diorg ni. Ada yang mendengar kata dan ada jugak yg suke buat kepala sendiri...

Teringat balik perjalanan masa study dulu. Tak berani melawan kata lecturer. Tak pernah pun pijak kepala lecturer; hitam kata mereka maka hitamlah, putih kata mereka, maka putihla. Lecturer kami xdela garang macam singa tapi kami betul-betul menghormati mereka..Kalau tak datang class pun hanya sebab betul-betul demam yg melarat dan tak larat nak bangun. Tapi, student aku ni sekarang pulak, alasan tak datang class hanyalah sebab bangun lewat..mak aii apo nak jadik. Dah naik berbuih nasihat, masih lagi ada yang tak ambil iktibar....Mmm.. mereka ni memang mencari masalah sendiri gamaknye.

Sebenarnye aku risau dengan perkembangan masalah remaja sekarang ni, especially kes buang baby yang semakin berleluasa. Kalau baby masih hidup tu bolehla diselamatkan lagi, tapi kalau sebaliknye? Mayat dan janin baby dibuang sesuka hati di mana-mana. Tong sampah, dibakar, toilet bowl, tepi semak, depan pintu umah orang, depan surau dan masjid dan lain-lain lagi. Habit ni dah jadik macam biasa jer. Mungkin satu hari nanti ada yang akan buang baby dari tingkap kereta je kot, macam buang sampah dari kereta.

Macam-macam govt. dh cuba cara utk reduce this case. Tapi, selagi kesedaran dari diri mereka sendiri pun tak kunjung tiba, sampai bila-bila pun memang kes ni memang x dapat diselesaikan. Maklumla, masa nak buat tu, cuma pikir seronok jer, tp kesannya? Tak pernah pikir kesan ke atas family. Mana la mereka nak sorok muka mereka? Moga usaha ni berjaya dan berkurangla masalah sosial yang dah makin serabut ni. Cara yang terbaru; DNA baby yang dibuang tu akan diambil untuk diketahui sape yang bertanggungjawab sampai baby tu lahir ke dunia dan dibawa ke muka pengadilan. Sama ada disabitkan kesalahan membunuh atau cubaan membunuh. Seksyen 302. Semoga usaha ni boleh membantu dan membuatkan mereka berfikir 500 kali sebelum mengikut kata nafsu.

1 comment:

Anonymous said...

If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...