Monday, November 29, 2010

Dendam dalam diam....


Ngeri betol tengok berita malam tadi. Akibat dendam dan cemburu, seorang lelaki ditemui mati dengan kesan tikaman yang bertubi-tubi hingga terburai perut mangsa. Masya-Allah, apa nak jadik manusia zaman sekarang ni? Peristiwa ini berlaku di Malaysia sendiri, bukan luar negara.Tu yang menakutkan ni.
Kalau tak suka dengan seseorang tu, sesuka hati dia je nak tetak, sembelih, bunuh, bakar, simbah asid, dan macam-macam lagi yang tak payah la diceritakan. Semua orang tau dah. Ingat manusia ni macam ikan ke? Sungguh berita tu menunjukkan mentaliti orang kita ni masih di takuk lama, belum merdeka pun. Kat dalam tv siap promote lagi iklan budi bahasa budaya kita, konsep 1Malaysia untuk keharmonian pelbagai kaum, tapi kalau kejadian ni masih lagi berleluasa tak berbaloila budget gomen kuar duit ratus ribu.
Tak payah tengok jauhla. Kadang-kadang dengan adik beradik pun boleh berdendam hanya disebabkan harta, pangkat dan nama. Apa lagi dengan orang luar? Dengan kawan sendiri pun boleh bergaduh sampai membawa maut walhal puncanye perkara yang sangat remeh. Pelik betul la.
Nak dijadikan cerita, ada satu cerita yang sipi-sipi macam ni. Untuk pengetahuan semua, kawasan rumah aku berdekatan dengan kawasan perindustrian di JB. So, kalau nak ke mana-mana memang perlu melalui area kilang tu. Boleh dikatakan kesemua pekerja kilang-kilang tersebut terdiri daripada warga asing seperti Nepal, Bangladesh dan Vietnam daripada operator, supervisor, technician, sampai la kepada pak guard dia (based on kaler baju mereka yg berbeza).Mereka memang ramai. Kalau berjalan, macam semut. Mungkin bahagian admin jer kot orang tempatan.
So, satu hari semasa aku sedang memandu untuk menghantar emak  bertugas dengan ditemani anak sedara, kami ternampakla ada beberapa pekerja asing (Nepal or Vietnam) sedang berbalah sambil memegang botol (tak pasti halal or haram) sedang ditenangkan oleh beberapa anggota Polis di simpang jalan. Mujur awal pagi lagi, kenderaan  tak banyak lagi, kalau tak, free show jer diorang berlakon. (Biasanya jalan area simpang tu memang jem giler time orang nak gi keje).
Mak aii, warga asing pun tau gaduh sesame sendiri ke?Ingatkan orang tempatan jer. Mujur ada abang Polis tu, kalau tak, mungkin akan terjadinya pertumpahan darah jika dibiarkan berlarutan. Huhuhuhu, tak pasal-pasal boleh masuk Metro. Yang aku pelik tu, selalunya warga-warga asing ni kalau nak berjalan pergi atau pulang kerja, mereka pasti akan pegang tangan kawan sejantina mereka tu sambil berjalan, ibarat tak nak lepaskan langsung. Tak kisah la lelaki or wanita.
Tapi, lepas peristiwa tu, aku terpikir mereka pun manusia biasa juga. Kadang-kadang perkara remeh pun boleh jadik besar sampai berbunuh-bunuhan. Pada aku la, toksahla kita nak berdendam dengan orang lain. Berfikirla secara positif dan professional untuk settle problem. Kesannya, nanti memang akan memakan diri sendiri. Apa salahnya jika ada problem, berbincang cara baik, slow talk elok-elok. Kalau memang tak boleh settle, baru la wat report Polis. Negara kita kan ada undang-undang. Kalau tak puas ati terus bunuh bukan boleh settle the problem, makin menambahkan masalah lain pulak ada la. Kesannya adalah kepada orang-orang tersayang huhuhu...
Maka, pikirlah masak-masak sebelum buat sesuatu keputusan. Semoga negara kita yang kecil ni tak la kehilangan nyawa warganya dengan percuma. Lainla, kalau mati di jalan FISABILLILAH, lawan dengan musuh Negara. Lebih berfaedah untuk kebaikan semua.Dapat pahala lagi!

4 comments:

Mohd Khuzarul Haziq said...

kesimpulan nyeeeee????

cik_sue said...

haziq, u ni mengeja ker membaca?
baca la sampai abis yerrr

Ahmad Firdaus Ibrahim said...

kak su,
apa2 pun sume kene balik pada ajaran agama, ni kalau agama dah kat belakang, mcm mana la nak patuh undand-undang buatan manusia.

cik_sue said...

betool tu ustat...
sebab tu kita semua perlu kukuhkan keteguhan iman dan ketakwaan kepada-NYA....bukan buat keputusan hanya berpandukan nafsu amarah sendiri je

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...