Tuesday, August 31, 2010

Bazar Ramadhan dan Syawal

Salam Merdeka untuk warga Malaysia. Hari ni dapat cuti sempena kemerdekaan dan plan kuar ke Kota Tinggi dengan K.Azleen naik Alza dia untuk kali yang ke berapa pun dah tak ingat. Maklumlah, dah selalu gak naik baby boy K.Leen tu jalan-jalan sampai JB. Memang best. Sengaja jalan-jalan ke KT sebab dia nak belikan baju-baju untuk family dia sebelum pulang beraya di Kelantan. Plaza Kota memang sesak betul..Mak aii, ramainyer umat manusia...

Selepas tu, kami pergi Bazar Syawal, juga tak jauh dari sana. Satu lagi masalah ialah bila nak parking kete. Memang bersesak-sesak kereta diletakkan kat sana dan dah macam dalam tin sardin kat situ. Memang crowded sangat dengan crowd yang ramai. Macam-macam persiapan raya ada dijual, dari sekecil-kecil kedai bunga api, aksesori raya, beg raya, kasut raya, kerepek dan kuih raya, langsir raya, dan yang paling banyak tentulah kedai baju raya yang bersepah-sepah. Macam-macam fesyen dan koleksi yang dipublish seperti  melambai-lambai minta dibawa pulang. Rambang mata dibuatnye. Mujurlah 2 bulan lepas dah beli baju raya dengan best fren aku, Norlaila. Kalau tak, pening gak nak memilih. Hari ini, just beli yang perlu jer.

  Gambar sekadar hiasan ikhsan Google.
                                                    
Lepas puas shopping, tak sedar masa dah pukul 6.30, terus kitorang gi Bazar Ramadhan berdekatan dengan KipMart Kota Tinggi untuk beli juadah buka puasa. Mmm..tak banyak la makanan yang tinggal sebab telah pun dihabiskan oleh orang yang datang awal. Walaupun macam tu, ramai lagi orang yang baru berkunjung saing kami. At last dapat jugak carik Nasi Himpit, Kepak Ayam Madu, Bergedil, dan kuih untuk berbuka dan bersahur nanti.

Memang best tapi lepak gak! hehehehe. Sampai rumah dah pukul 8.00!

Puasa ke?

Hari ini ada satu peristiwa yang boleh membuatkan aku tergelak sorang-sorang bila terkenangkan. Maklumla, kes ni jarang-jarang berlaku di depan mata. Biasanya di dada-dada akhbar jer. Masa sedang tulis ni pun aku tengah tersenyum sendirian..

Petang tadi, seperti kebiasaan, aku, k. Azleen, Yati berserta k. Nor berkunjung la ke Bazar Ramadan kat BP balik keje dalam pukul 4.30 pm. Usai sudah berbelanja, aku terus la pergi kat kereta. Tetiba ada satu bau yang memang aku familiar sangat-sangat. Tertanya-tanya jugak la kat diri sendiri bukan ker bau tu biasanya hanya bole dihidu pada waktu siang selain daripada bulan Ramadhan. Tapi, kenapa sekarang pun boleh dihidu? So, apa lagi, aku pun tercari-cari la dari arah manakah bau tersebut datang. Nak dijadikan cerita, kereta yang aku parking petang tu terletak di tengah-tengah di antara sebuah van buruk dan kereta proton saga kot. So, aku pon jengukkan kepala ke arah belakang van dan kereta tersebut.

Maka, persoalan aku yang tadi pun dah terjawab. Di sebalik van yang buruk tu, ada seorang mamat yang ensem, muda, gagah setia, dan bertenaga sedang mencangkung sambil memegang sesuatu sambil menghembuskan asap dari mulutnya. Semasa aku terpandangkan dia, dia pun memandang ke arahku juga. Di saat tu jugak, aku rasa kalau student aku la orang tersebut, memang aku call jer van jenazah dan bawak dia naik pusing2 satu BP. (teringat kata hasma, sorang student pagi tadi) Tapi, bila tengok betul2 dia adalah orang yang tak dikenali, aku terus berjalan ke kereta semula. Dalam hati macam nak tergelak besor, tapi bila pikir balik, rasa marah, geram campur sedih pun ada. Maklumlah, kaun hawa yang diberi cuti free pun x sampai hati nak wat macam tu kat public. Kaum Adam yang kuat dan tegap tu pulak yang rela buat perbuatan tu kat tempat awam. Dia ingat kalau dia menyorok kat belakang tu, xde saper nampak. Tapi, dia lupa kot. Allah kan Maha Melihat. Dia nak suruh aku tengok sendiri peristiwa tu hehehe..Xpelah, baik sangka jer dengan mamat tu..Mungkin dia ada sakit yang kritikal sampai dia tak leh pose kot..Tapi, yang tak syoknyer, dia wat kat tempat awam....

Kesimpulannya, nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Bak kata Nabil, lu pikirlah sendiri!!!

Sunday, August 29, 2010

Barakah..

 Gambar ihsan Google

Alhamdulillah. Hari ini rasanya murah rezeki aku dengan makanan. Semalam dapat berita gembira dr boss. Arini rezeki bertambah lagi...Syukur YA-ALLAH kupanjatkan rasa syukur untuk-MU. Petang tadi, masa nak gi Bazar Ramadhan Bandar Penawar terserempak la dengan 2 orang student nak gi kafe beli makanan untuk berbuka. Tetiba jer tergerak hati nak ajak diorang sekali gi bazar tu. Maklumlah kalau gi sorang-sorang rasa macam bosan plak. Sajer jer nak carik mangsa untuk jadik penumpang arini hehehe... Kalau selalu tu balik keje terus singgah bazar. Tapi arini Ahad. Nak tak nak, terpaksala kuar gak carik sesuatu untuk dijamu selera.

Mak aii ramai giler orang petang-petang macam tu. Tengok jam dah nak dekat 6.00 petang, patut la. Biasanya masa pulang keje pukul 4.30 kami terus je direct ke sana. Banyak lagi makanan. Tapi, arini mungkin dah petang sangat pergi sana, so bekas makanan jualan makcik-makcik dan pakcik-pakcik tu pun dah kosong. Aduiyai,,menyesal pergi petang sangat..Apapun, dapat la jugak sebungkus nasi Ambeng, kuih sejenis dan lauk daging kari. Jadilah.

Balik jer dari bazar tu, sampai hostel sorang student tu bagi sebungkus kuih kat aku. Alamak! segan pulak nak terima tapi student tu macam beriya-iya nak bagi aku sebagai tanda terima kasih aku ajak diorang gi bazar sama-sama.. So, nak tak nak terima jugalah. Rezeki tu. Lepas tu, aku pun terus la naik hostel. Baru jer nak naik tangga tingkat aras 2, ada seorang pak cik Guard panggil aku. Rupa-rupenya dia nak bagi sebungkus bubur lambuk. Oh! alhamdulillah. Dah lama nak makan tapi tak sempat nak beli. Rezeki lagi.

Mungkin keberkatan yang ALLAH nak tunjuk dalam bulan Ramadhan. Syukur. Kalau niat kita baik, pasti akan dapat balasan yang baik. Begitu juga sebaliknya. Memang Allah bayar cash!

Saturday, August 28, 2010

Seputeh Rezeki Ramadan

Alhamdulillah.Murah sungguh rezeki pada bulan Ramadhan ni.Hari Jumaat lepas dapat jemputan majlis berbuka puasa daripada PRS. Semalam pulak ada dapat dua jemputan; satu daripada student DPS (sport science), manakala satu lg daripada student PERSISPA (business and accounting association). Ermm, kena la buat pilihan mana satu nak pergi. Kedua-dua jemputan memang student aku.. Terpaksa la gunakan kos lepas di sini dalam membuat keputusan. At last, as an advisor to PERSISPA, i need to support them. Rezeki jangan ditolak hehe.Sorry ye student DPS. Next time insya-ALLAH i tak akan tolak jemputan u all. 

Hari ni lagi best. Semua staff dijemput untuk berbuka di Lotus Desary Beach Resort malam ni. Mmm nyum nyum nyum.. Rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari.. hehehe..Seperti tahun-tahun yang lepas, bos kami En. Shahrul dan Pn. Hariza sudi berbuka bersama kami. tengkiu bos. hehe..ok la..jap g nak kena gerak. Kena la siap awal2 mana tau dapat no bertuah untuk orang yang datang awal. hehehe

Salam.

Sunday, August 22, 2010

students oh students...

Salam. 3 minggu ni kebelakangan ni memang sungguh sibuk. Terasa macam terkejar-kejar ke sana sini. Mana nak prepare utk class, PENASIHAT utk persatuan student2, consultation hour utk student2, replacement class utk raya, event LPPKP dan KI utk UiTM dan masalah student yang x pernah abis setiap hari. Ada-ada saje karenah student yang menambah rencah resepi hidup perjalanan lecturer diorg ni. Ada yang mendengar kata dan ada jugak yg suke buat kepala sendiri...

Teringat balik perjalanan masa study dulu. Tak berani melawan kata lecturer. Tak pernah pun pijak kepala lecturer; hitam kata mereka maka hitamlah, putih kata mereka, maka putihla. Lecturer kami xdela garang macam singa tapi kami betul-betul menghormati mereka..Kalau tak datang class pun hanya sebab betul-betul demam yg melarat dan tak larat nak bangun. Tapi, student aku ni sekarang pulak, alasan tak datang class hanyalah sebab bangun lewat..mak aii apo nak jadik. Dah naik berbuih nasihat, masih lagi ada yang tak ambil iktibar....Mmm.. mereka ni memang mencari masalah sendiri gamaknye.

Sebenarnye aku risau dengan perkembangan masalah remaja sekarang ni, especially kes buang baby yang semakin berleluasa. Kalau baby masih hidup tu bolehla diselamatkan lagi, tapi kalau sebaliknye? Mayat dan janin baby dibuang sesuka hati di mana-mana. Tong sampah, dibakar, toilet bowl, tepi semak, depan pintu umah orang, depan surau dan masjid dan lain-lain lagi. Habit ni dah jadik macam biasa jer. Mungkin satu hari nanti ada yang akan buang baby dari tingkap kereta je kot, macam buang sampah dari kereta.

Macam-macam govt. dh cuba cara utk reduce this case. Tapi, selagi kesedaran dari diri mereka sendiri pun tak kunjung tiba, sampai bila-bila pun memang kes ni memang x dapat diselesaikan. Maklumla, masa nak buat tu, cuma pikir seronok jer, tp kesannya? Tak pernah pikir kesan ke atas family. Mana la mereka nak sorok muka mereka? Moga usaha ni berjaya dan berkurangla masalah sosial yang dah makin serabut ni. Cara yang terbaru; DNA baby yang dibuang tu akan diambil untuk diketahui sape yang bertanggungjawab sampai baby tu lahir ke dunia dan dibawa ke muka pengadilan. Sama ada disabitkan kesalahan membunuh atau cubaan membunuh. Seksyen 302. Semoga usaha ni boleh membantu dan membuatkan mereka berfikir 500 kali sebelum mengikut kata nafsu.

Monday, August 2, 2010

konvokesyen day 1 OGOS 2010

1 OGOS 2010. Hari Konvokesyen INSTEDT yang ke-4 di PERSADA Johor. Kami diberi penghormatan menjadi wakil senior lecturer. Diam x diam dah nak masuk 3 tahun menjadi pendidik. Banyak suka duka yg dilalui bersama-sama teman yang lain..Boleh dikatakan ramai yang dah keluar masuk, cuma tinggal aku dan beberapa teman masih dengan cita-cita membantu anak bangsa..

Bangga rasanya pelajar yang diasuh dan ditunjuk ajar kini menjadi orang yang berguna dan menyebarkan ilmu kepada yang memerlukan. Masing-masing dah berjaya. Semua tu adalah hasil usaha dan kerajinan yang ditunjukkan serta doa dan dorongan daripada kedua orang tua dan keluarga. Hargailah mereka sementara masih ada.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...