Tuesday, December 28, 2010

Luka

Tengah merawat luka yang terpendam.....
Sampai hati awak buat saya macam ni..

Tuesday, December 21, 2010

Salam.

Kadang-kadang dalam hidup ini kita selalu teringat-ingat kenangan lama. Dalam dok teringat tu pulak, mesti la ada lagu yang mesti ada kene-mengena sikit la kot, tol tak? Maklumlah, pengalaman hidup kita ni memang banyak mengajar erti kematangan hidup dan memberi pelbagai pengajaran..

Setiap hari kita akan jumpa dengan pelbagai benda baru. Hanya kita jer yang tahu dan faham setiap yang berlaku tu. Orang lain mungkin agak kurang faham dengan apa yang kita lalui. Mereka hanya boleh mendengar dan melihat sahaja, berlainan dengan kita yang melalui sendiri pengalaman tersebut.

Ada la dalam sehari tu tetibe aku terdengar lagu yang dipasang oleh seorang opis-mate ni. Biasala dia memang rajin pasang lagu-lagu evergreen ni. Atau orang kata malar segar.. Bila dihayati liriknye, tetibe jer aku rasa sedih dan sayu jer.... Part tiba lirik dia

 "Siapakah di antara kita
dengan mudah menjadi pendusta
siapakah dulu membina harapan
dan siapa yang memusnahkan impian"





Pelik betul aku dengan orang zaman sekarang ni la.. Dulu, masa suke, macam-macam janji itu ini dan membina harapan, tetibe jer kalau dah tak suke tu, macam-macam alasan diberi kalau dah tak suke... Dah lupa dengan harapan yang pernah dipertaruhkan dulu.. Dia tak pikirkan sebab kenapa sesuatu tu terjadi, sama ada disebabkan halangan or urusan lain yang mungkin tak dapat dielakkan lagi. Sepatutnye, berbincanglah dulu jika ada problem or perbuatan yang tak disengajakan.

Setiap yang berlaku ada sebabnye yang tersendiri... Kadang-kadang kita ni sebagai manusia penuh dengan ujian, dugaan dan ranjau. Kita pun punya emosi. Apabila tak dapat apa yang kita nak dan harapkan, kita terus ambil jalan pintas dengan putuskan hubungan tu sedangkan ia masih lagi boleh diselamatkan lagi. Kita bukan nak berfikir panjang.

Dulu, masa nak memulakan hubungan, sanggup berhabisan dan sanggup berkorban apa saja. Tup-tup bila dah tak suke, senang jer bagi alasan tak payah nak susahkan diri memikirkan pasal diri dia la, tak payah pikirkan tentang dia lagi la...dan macam-macam lagi alasan yang tak munasabah.

Kot ya pun, bagi la alasan yang rasional, bukan emosional. Apo nak dikata, bubur dah jadik nasi. Kemudian hari, rasa menyesal pulak tiba. Masa tu, tak dapat la nak menyesal. Semua dah terlambat. Maka, untuk semua, jika nak memulakan menjalinkan perhubungan tu, silalah bersedia jadikan diri anda seorang yang matang dan memahami, bukan hanya pentingkan diri sendiri. Maka, anda akan dihormati oleh pasangan anda.

Apo pun yang terjadi, hidup perlu diteruskan. Tak guna merana sampai menghancurkan diri sendiri. Masih ramai lagi yang sayang. Takpe, Tuhan tu Maha Adil. Dia akan hadirkan kita seseorang yang kita perlukan, bukan seseorang yang kita mahukan. Itu pun akan memberikan kita pengalaman hidup yang besar maknanya.

Thursday, December 16, 2010

Kesibukan Disember yang bertalu-talu


Salam.
Perjalanan hidupku sepanjang hayat diteruskan lagi hari ini dengan pengalaman aku hari ini. Dengan due date utk siapkan LP 1 dan 2, notes, slideshow, silibus utk msu dan update TP yang semakin dekat, rasa macam terkejar-kejar pulak.  Semuanya nak segera. 

Maka, terpaksalah aku upgrade skill,  kecekapan dan keberkesanan yang aku ada untuk settle sume tu huhuhu…

Mana taknye, starting next week, geng kami untuk program  student UiTM LPPKP dan KI kena attend course TOT di Shah Alam bagi meningkatkan lagi skill Fasilitator kami yang dah sedia hebat tu hehe and learn new modul for the students. Lebih kurang 5 hari jugak la aku dan geng tinggalkan negeri Johor yang kami cintai ni hehe…Goodbye Bandar Penawar.

Aku pergi tak lama pun, 5 hari jer…Jangan sedih-sedih ek En. FS. Ekau kan jiran eden sebelah rumah. Hehehe…Kalau panjang umur, kita jumpa lagi yer kawan-kawan… Ceh, macam nak lari dari sini jer lalalala..
 Bestnyer bercuti berjimba-jimba kalau dapat macam ni ..

 Lepas tu tengah plan nak bercuti ke Bali la pulak 5 hari. Maklumla, orang busy macam aku ni tak suke ambik cuti sepanjang tahun 2010 ni. Maklumlah, ambik cuti ganti jer. Tu yang cuti tahun banyak lagi ni. Tetibe jer bila semak cuti, ada la lebih kurang 10 hari. La ni,dah tinggal 5 lagi….

Dalam proses nak menghabiskan cuti la ni. Ish3…nak pegi Disneyland ke, Bali, Tioman, Australia or Genting ek? Kusut jadinye… Kalau boleh, sume tempat nak pergi. Apakan daya, masa yang terhad menghadkan keinginan yang ada.

Apapun, doakanlah semoga perjalanan kami semua berjalan dengan lancar dan selamat pergi dan pulang dengan selamatnya. Amin 

Wednesday, December 15, 2010

Duhai Mata..

Salam.

Rasa mengantuk plak sekarang ni. Ni bukan pasal aku ni kuat tidur yer orangnye. Tidur malam jer. Sekarang ni dahla kekurangan tidur, tapi bila sampai opis jer, mata ni rasa macam dah ilang pulak ngantuk. Terus tak jadik. Tapi, kena la layan mata ni supaya dia tak dibelai dengan tiupan air-cond kat opis ni yang sayup-sayup macam ais. Tapi, selagi boleh bertahan, bertahan la yer duhai mata..

Sebenarnye, ni kes pasal malam tadi la ni hantar student g spital malam tadi. Niat di hati just nak tengok program Malam Keinsafan sempena Minggu Silaturrahim student baru. Tengah excited nak tengok program yang baru bermula, tetibe jer dikejutkan dengan seorang student yang sakit dan sukar nak bernafas. So, apalagi, tugas anda sudah bermula, ya cik sue.. Dengan ditemani EN. Jasmadi dan 2 orang kawan kepada student yg sakit tu, kami pun teruskan perjalanan ke HKT. sampai sana pukul 10.20.

Sejam selepas tu, ada sorang lagi student yang dihantar disebabkan penyakit lain oleh seorang warden juga. Kali ini, penyakitnye dikenalpasti sebagai radang usus. Kritikal. Maka, kami pun tunggu la juga turn untuk pelajar yang kedua ni diperiksa oleh Tuan Doktor. Sambil menunggu, entah dah berapa kali aku terlelap kot. Ala-ala tidur-tidur ayam. Setelah selesai semua, kami pun balik semula ke B.P. Dengan mata yang agak rabak ni, kita semua teruskan perjalanan. Sampai rumah tepat pukul 3 am. Apa lagi, mata ni nampak jer bantal dengan tilam, terus zzzzzzzzzz.

Wednesday, December 8, 2010

SALAM HIJRAH 1432

Salam.

Salam Tahun Baru Hijrah 1432. Semalam adalah satu permulaan hari yang baru bagi kita semua kaum Muslimin dan Muslimat. Satu permulaan pembukaan buku baru dalam transformasi perjalanan hidup kita. Dan penutupan buku lama untuk tahun-tahun yang telah jauh ditinggalkan. Semoga Tahun baru ini menjadikan semangat kita terus kuat, tekad, redha dan tabah DALAM menghadapi dan mengharungi liku-liku kehidupan ini yang penuh onak dan ranjau yang penuh duri. Semoga kita semua makin bersemangat seiring dengan pertambahan usia. Dan semoga Tahun Baru ini juga semakin mematangkan kita semua. Itu doa penulis kepada semua pembaca setia blog penulis ini.





Biasalah, seperti tahun-tahun sebelum ini, penulis bersama-sama ibu dan ahli keluarga yang lain akan bersedia duduk depan tv untuk menonton TV1. Bukan apa, rasanya, dalam banyak-banyak siaran TV kat Malaysia ni, cuma TV1 jer yang akan siarkan siaran secara langsung dari Masjid Negara untuk upacara pembacaan doa Hujung Tahun 1431H sebelum masuk waktu Maghrib dan pembacaan doa Awal Tahun 1432H selepas waktu Magrib. Maka, kami pun bersama-sama meng'AMIN'kan doa Imam tersebut. Sayu jer hati bila terdengar bait-bait doa dan makna dalam Bahasa Melayu. Maklumlah, Bahasa Arab tu takdelah paham sangat pun huhu.. Lebih afdhal dengan bacaan YASIN sebelum dan selepas berdoa disertakan dengan bacaan YAASIN dengan memohon rahmat-NYA..

Terasa semangat tahun baru yang semakin membara ini membuatkan penulis berazam agar tahun baru ini lebih baik dari yang sebelumnya. Semua perancangan yang masih belum terlaksana akan cuba dilaksanakan. Dan semoga Tahun Baru ini makin membuatkan kita semua semakin menghargai kehidupan ini dan bersedia dengan amalan-amalan yang semakin membuatkan kita mendekatkan diri kita kepada-NYA..

Salam Hijrah 1432!

Sunday, December 5, 2010

Salam.

Tetibe jer dapat tag drpd En. FS untuk jawab soalan ABC beliau yang telah beliau perolehi dan beliau telah mentag aku sebagai salah seorang yang perlu menjawab juga soalan yang saman tapi dalam versi yang berbeza.

Instruction: fill out these questions and make a new note called ABC about you, then tag 25 people, if you got tag by me, you have to take survey and report it!

Jom layann....



A. AVAILABLE: WOW!!! mungkin jugek ngek3
B. BIRTHDAY: April 20
C. CRUSHING ON: loveeeeeeee
D. DRINK YOU HAD LAST: Milo + Nestum Epal
E. EASIEST PERSON TO TALK: Laila Manja
F. FAVOURITE SONG AT THE MOMENT: jAUH DIRINDU-FREEDOM
H. HOMETOWN: Johor Bahru
I. IN LOVE WITH: CRIME SCIENCE INVESTIGATION
J. JUNGLE: Green
K. KILLED SOMEONE: TAK PERNAH TERPIKIR PLAK, MIMPI OR REALITY
L. LONGEST CAR RIDE: JB-KELANTAN, walau jadik passenger jer, penatnye mengalahkan drebar..
M. MILKSHAKE FLAVOUR: Chocolate
N. NUMBER OF SIBLING: 6 with 2 bro and 3 sisters
O. ONE WISH: 5 tingkat banglow terrace huhuhuhu....bilo boley dapat ni?
P. PERSON YOU CALLED LAST: future customer
Q. QUESTION: hadiah besday nanti nak mintak perfume dior jadore boleh tak? hehehe
R. REASON TO SMILE: when sumone make me heppy
S. SONG YOU LAST HEARD: bila cinta-gio
T. TIME YOU WAKE UP: 6.20 am
U. UNDERWEAR COLOUR: Aaik? NI SOALAN sensored ni...luper plak oo
W. WORST HABIT: fokus dengan sesuatu yang digemari... yang dibuat)
Y. YOYOS ARE: aksi mat yoyo..kha kha kha
Z. ZODIAC SIGN: abang dog yang garang kwang kwang kwang....


so, aku harap korang yang baca post aku ni sila lah jawab semula yer..aku tak sempat nak tag u all so sudilah kirenye korang jawab semula ek... memang heppy la sbb wat mende ni kn spontan ....


selamat berjumpa lagi...








Saturday, December 4, 2010

YES!!!

Salam.

Hari Selasa 7 Dis 2010 minggu depan orang JOHOR dapat cuti sempena awal Muharram. Apa lagi, aku pun pakat la apply cuti Isnin 6 Dis. Tiga hari cuti ooo..Ada lagi tinggal 5 hari cuti tahun. Wah3....tak tau la pulak nak gi mana sebenornye..Tengok la Big Boss cakap apa nanti. Kadang-kadang semua perancangan tu ideanya datang last minute. So, aku ikut jer...

Maklumla, ni je la masa yang aku ada untuk spend dengan Big Boss aku tu. Hahaha..Mana la tau tetibe dia  plan nak g KL ke, Singapore ke, Muar ke, eden ikut je la... Hari-hari cuti yang lain selalu tak panjang, so bila ada cuti panjang macam ni kita mestila jangan sia-siakan. Boleh dikatakan tiap hari jugak la Big Boss akan call aku. Walau tak menyatakan kerinduan dia, aku tau dia memang rindukan aku hehehehehe...So, mesti dia suke giler bila aku dapat cuti panjang2 macam ni.

Alamak, baru teringat, kete tak servis lagi!!!Kira punye kira dah 2 bulan tak servis rupenye. Banyak nak kena tukar ni... Lepas tu nak anta kasut yang rosak kat tukang kasut lagi, lepas tu nak gi jalan-jalan dengan Lela Manja lagi.. Adoiyaii..tapi si Lela Manja ni macam nak tak nak jer bila aku ajak kuar minggu ni. Dia tak balik JB ker atau stay jer kat Sedili tu jer? Tapi, aritu dia yang beriya-iya nak kuar dengan aku... Memang manja betul la si Lela Manja ni... Dia nak aku datang rumah dia pujuk dia agaknya baru dia nak.... Pening aku.

Apa pun, aku tengah plan nak jalan-jalan kat Kota la petang ni. Sorang-sorang pun jadik la... Member sume ada hal masing-masing, nak balik kampung la, membe diorang kawin la, dll. Maklum la, kalau ada Ifa, buleh gak ajak dia. Tapi, tak planning plak awal-awal bagitau dia...Atau gi JUSCO ker...Maklumla skrg ni tgh SALE sampai bulan Jan nanti. Jom YES!!! (Year End Sale) ......

Ni yang tak sabor nak gi ni. Walaupun just window shopping jer. (Gambar Ikhsan Google)

Thursday, December 2, 2010

Bila Cinta.......

Salam. 
Hari ini bile dengar jer lagu ni buat kali yang keberapa ntah sayu jer ati.. Minggu-minggu ni rasanye minggu kesayuan utk aku agaknyer ...huhuhu..Apa-apa pun, jom kite layannn lagu yang menusuk kalbu aku ni. Memula dengar pun rasa dah sayu apa lagi bila dengar hari-hari... Cite ni aku belom sempat lgi nak tengok kat cinema....Tapi,tengok intro jer pun mcm best..Apakan daya, membe asik bz jer bile nak ajak dia tgk... Laila Manja, jom la kita g tengok bila ada free time huhuhuhu..Tapi, rasanya cite ni pon dh lm abis kat wayang..So tunggu LBSke-2 kot ek hehehe

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu
Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana
Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan





Memang best Lisa berlakon dalam citer ni.... Cayalah 

Wednesday, December 1, 2010

SAYANG

Sayang saya pada awak tak pernah berubah. Tetapi awak sahaja yang sentiasa berubah hati. Sentiasa mudah merajuk, senang kecik hati, bosan, buntu dan tensen. Apakan daya, saya hanyalah manusia biasa yang tak lepas dari kesilapan. Mungkin jika saya dah tiada depan mata awak baru la awak sedar kehadiran saya....

Tak mengapa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...