Sunday, December 11, 2011

Manual vs Auto dan Lampu-lampu

Salam.


Jumaat lepas, aku diarahkan oleh Mr. jejai utk melawat student practical kat area ayer itam dan kluang. Mak aiii... memula tak pasti la boleh g ke tak dalam minggu-minggu terawal ni... Maklumlah, semester ni time table aku memang full. Boleh dikatakan setiap hari class aku pasti akan bermula pukul 8.30 am dan berakhir jam 5.30 pm. Nak tak nak terpaksala curi masa.






Adoiiyaii Mr. jejai, maklumla ekau tu mini boss aku, kalau tak, ekau jer la yang pergi (jgn marah aa hehehe). So, jumaat lepas class pukul 12.30. teruslah gerak ke ayer itam bersama opis mate, Ms P. tak pasti la sempat ke tak sempat utk settel 2 tempat. So, kitorang pon redah jek la.. Plannning awal naik kete aku jer, tapi dah last2 minit, Ms. P suggest bwk kete dia sebab kete dia auto, manakala kete den manual. Dia bgtau la dia  dah biasa naik auto, so manual ni dia tak biasa. Mana tau, nak ganti-ganti drive nanti senang jer.


Aku ok jer. Kesian gak kalau bawak kete aku, dia plak tak biasa dengan manual rules hehe. Cuma sebenornye, aku seumur idup tak pernah langsung bawak kete auto ni. Ada gak siblings offer bawak tapi aku tak moh langsung. So, dalam situasi yang amat genting ni aku pun ikut jela walaupun dlm hati tertanya-tanya jugak. Boleh ke aku bawak ni??? Hua hua hua. 


Abis je melawat students tu, sempat gak lepak kat kluang mall jap round-round. Memang tengah sales ooo.. Banyak handbag dan kasut yang berjenama tengah sales sampai 70% kauuu..... Kalah Jusco Tebrau yang dekat sangat dengan rumah aku tuu.. Tapi, bila pikir-pikir, watpe aku nak beli lagi sedangkan yang dah ada pon tak terpakai-pakai.... Dah jadik pembaziran la pulakk. Kan membazir ni bestfren syaitann yang direjam. So, kitorang pon saje je window shopping..


Time pergi tu, Ms P yang bawak. aND masa nak balik tu, barulah aku yg bawak. Cian dia keletihan. Masa memula tu, agak kekok la jugak. Tapi aku yakinkan diri jer. Tawakkal dan gunakan kepakaran dan kemahiran memandu yang dimiliki.  






Laaa...rupe-rupenye senang benorr nak bawaknyeeeeee. Cume tekan minyak jer. Tak payah sebok-sebok nak tukar-tukar gear. Power stereng lagi. Lepas ni boleyla aku order sebuah kete auto kat MR. rIGHT. Senang nak gi memana. So, lepas mam Prosperity Burger at McD, kitorang pon balik ke tempat asal. Lagipon dah malam. 


Yang aku hangin ni bila drive memalam buta kebanyakan kete suke benor bukak lampu tinggi-tinggi menjulang. Geram betol laa..Macam kete dia sorang jer yang ada lampu. Taula jalan area kluang -kota tu gelap tanpa lampu jalan, sama la macam jalan area kota - bandar penawar. tapi agak-agak la bukak lampu tu oiiiii..Ingat la kat orang lain. Prihatin la sikit. Kalau la aku dapat jumpe drebar tu, aku ketok jer pakai cangkul. Pentingkan diri sendiri jer.


Mana la tau disebabkan kesilauan yang melampau tu boleh mengakibatkan ada kenderaan lain hilang arah dan tak nampak jalan raya. Terus masuk Metro muka depan. Bukan semua pemandu tu tak rabun. Ada yang pakai spec dan power spec yang tinggi. Ditambah dengan lampu kete yang kaler putih, biru, hijau dan warna warni membuatkan mereka ni ditindas sebenornye. Pikirla orang lain sikit. En. JPJ sila la wat pemeriksaan....


Mood: Geram




p/s: Balik tu singgah mam doyan kat pasak.  Rugi tak dapat mam doyan tembaga. Dah sold out...Apapun, syukur semuanya selamat. Nyam3









Sunday, December 4, 2011

Jodoh itu ketentuan TUHAN, bukan?

Salam.
Diam tak diam dah masuk bulan Disember 2011. Bulan depan dah masuk tahun baru 2012 pulak. Ermm.. cepatnye masa berlalu. Pejam celik pejam celik rasa sekejap jer tahun 2011 ni. Tak sabar rasanya nak masuk tahun baru 2012.

Pencarian untuk calon-calon Prince Charming untuk Princess sudah pun bemula. So, sesiapa yang rasa diri dia tu layak, bolehla hantar borang terus kepada aku yek. hehehe.By hand lagi la bagus. Hahahaha....



Amboiiiiiii sesuke hati aku jer wat iklan macam tu. ingat senang ke nak carik calon ni macam beli ikan kat pasar?  pilih jer mana berkenan pastu timbang kilo dan bayor... Hua hua hua.... Kalau mata merah, mesti tak segar dan dah lama..Kalau fresh, orang lain dah cop dulu...

Apa pun, aku bukan la nak pilih and demand yang gorgeous, healthy wealthy, handsome and complete package... Aku mencari yang wasadtiah jer... Kalau dapat, satu reward  la untuk aku, keh keh keh.... Aku still cari yang punye 4 ciri tu seperti sabda Rasullallah s.a.w.... tak banyak pun.. Kalau korang ada kenal hamba Allah yang ada ciri-ciri ni bolehla rekemen kat aku ek...


Ciri-ciri Utama Calon Suami Menurut Perspektif Islam
  1. Berilmu dan bertakwa
  2. Bertanggungjawab supaya boleh memimpin keluarga
  3. Memiliki akhlak terpuji
  4. Memiliki/mamahami ilmu agama supaya boleh membimbing isteri
  5. Tidak berpenyakit
  6. Rajin usaha
  7. Sekufu dan sesuai/serasi mengikut pandangan Islam dan adapt/’urf/pandangan masyarakat umum (kadang-kadang berbeza mengikut tempat/zaman/masa/keadaan/adapt kebiasaan masyarakat)


 Dipetik dari Majalah Wanita, Okt 09 :..


Moga-moga niat aku yang baik ni dipermudahkan oleh ALLAH... Dan kalau korang rasa korang dah terjumpe orangnye, sila lah roger-roger kat aku ek. Dapat pahala extra tau hehehe


Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur':26)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...